Un-Fixed Mixity – Garden Courtyard Apartments

Un-Fixed Mixity – Garden Courtyard Apartments

This Project introduces new spatial models for living together that offers direct involvement by the residents in the production and control of their space. The urban narratives of cultural and physical landforms come together in a shared landscape of garden courtyards, new pedestrian streets, parks and public spaces. These spaces are in turn fully connected to the expanded context of the larger neighbourhood and city, linking to a reinvented space characterized by new urban form and place mixity. A new spatial model has been developed to identify wider roles and functions for individual households within multiple apartment configurations – groupings – around the open space courtyard typology.

See below for the competition boards.

 

Point Access Types: Combinatory Iterations

The various illustrated and expanded iterations of the garden courtyard apartment type illustrate its multiple scales of assembly and evolution. This linear type starts out by occupying one lot in various orientations, having an outside street face and a shared internal courtyard side. The type can exist autonomously at this stage as a unified entity. The type contacts all four boundaries of the original lot, creating two internal courtyard components. These courtyards, when mirrored with an accompanying symmetrical form, produces the full type version in which the full courtyard appears.

The linking loggia “porch” element is the architectural element of the plan that enables access through the type in horizontal and vertical dimensions. This connectivity is helped by the single point staircase and elevators. The porch loggia is an environmental mediator and modifier; its openness is accounted for by three open sides, of which two faces extend into open courtyard space. The courtyard garden apartment type is compact, efficient, and utilizes the full potential of the narrow, long, and deep lot. There are three apartment units per floor in the single iteration type. The larger full component of the garden courtyard building has numerous partitioning possibilities. The larger extended component of the building type subdivides into two sections around both sides of the courtyard, allowing for a protected or unprotected gallery connection to a deeper positioned apartment unit.

This gallery access alternatively can open to either the street side or the inside courtside. This alterity could shift from inside to outside locations in a four-storey structure. This shifting of access could assume a vitality to all sides of the building and respond to potential orientations and vantage points. Further utilizing the protected corridor, the potential for a line of smaller rooms or studios could easily be accomplished, thereby increasing the mix of apartment types.

The front side of the type has an initial open marked forecourt space that allows for window and balcony openings into it. When expanded into the full courtyard unit, it becomes more prominent with its front recessed forecourt. Given the potential for an adjacent existing structure, this recessed space guarantees light and view into the adjacent apartment. The longer extended courtyard again allows for the presence of an adjacent structure, while creating outdoor courtyard space, light and air. The open porch structure, when expanded into its full unity, becomes an important operational element in the organization of the courtyard garden and the relationship to light and air.

This open porch that crosses the courtyard and exposes a front to the courtyard occurs vertically from the courtyard base to the upper roof terrace. The envelope is designed to be opened by the “households” that face onto the courtyard. Sliding screens of glass and venting screens allow variations in light, shade, and air that can be adjusted to deal with various weather and seasonal conditions. This “porch-like” operationally produces economies of use and reduce heating and cooling costs. In a similar manner, all the suites have two aspects, which again can reduce the need for power lighting needs, giving the occupants good cross-ventilation and degree of freedom in plan layouts, view, interior and views exterior.