Maple Pumping Station

The Maple Pumping Station expansion took place in the context of York Region’s continuing growth and need to expand its water system. The situation of the Maple Pumping Station within an existing residential community required a design that responded to its surrounding neighbourhood and landscape.

A number of design proposals were explored, including a sculptural, modern building shell concept that would blend into the landscape, and a more traditional brick building façade in the character of the neighbourhood. The latter style was adopted by the Region and built in 2007-2008.

Our role in building design is to provide innovated design options that will best promote a smooth integration of an industrial building into a community. Whether through adopting modern or traditional cues, we believe that infrastructure like pumping stations and other utility buildings has an opportunity to be unique, innovative landmarks and places that can become a visual asset to a growing community.

Team:
MacViro Consultants (Engineering Lead)
Brown + Storey Architects (Architectural)

For: York Region

Year: 2008

Responsive Menu Clicked Image