Jack Darling Park / Lorne Park Water Treatment Plant Retrofit OPWA 2013 Project of the Year

Lorne Park - View-07
Lorne Park - View-01
Lorne Park - View-02
Lorne Park - View-10
Lorne Park - View-05
Lorne Park - 07

Brown+Storey Architects worked with the project team to develop a highly innovative strategy for new additions to a ‘buried’ water treatment plant that is also part of the very popular Jack Darling Park in Mississauga.

The major new additions on both the east and west faces of the Lorne Water Treatment Plant have been newly blended into a responsive landscape of garden walls and terraces to make a new ‘greenway’ for park users that actually permit a better use of the surfaces of the park than its original condition.

In addition to the new greenway, the required vents and stairways that protrude into the roof / upper landscape have been transformed through the use of perforated metal enclosures that bring the utility structures into a more integrated park pavilion-like appearance. The new additions have also been interconnected with a reorganization of existing interior process and administrative amenities, with upgrades to roofing, accesses and glazing. A full renovation and addition to the existing Administrative facilities is currently under construction.

OPWA Project of the Year Award
Structures >$50M (2013)

CWWA Utility Excellence Award
Implementation of New Technologies - Large Utility (2013)

Canadian Consulting Engineers Award
Award of Excellence (2013)

Team:
AECOM, Genivar
Brown+Storey Architects (Architectural, Landscape Master Planning)
UMA
SCI Landscape Architects

For: City of Mississauga

Year: 2013

Responsive Menu Clicked Image